dinsdag 10 maart 2009

and the story continues

Het zag er allemaal redelijk uit. Maar de dag is toch finaal in de soep gedraaid.

Om dat feit te vieren, een goed preisoep recept:

Ingrediënten voor 10 personen

1 kg prei
500 g aardappel
300 g uien
300 g bleekselder
3,5 l blanke fond
150 g boter
kruidenboeket
peper en zout
Bereidingswijze

Houd van 1 preistaaf het preiwit afzonderlijk om later het garnituur te bereiden.
Snij de prei in de lengte in twee, was ze zeer grondig en snij nadien in grove stukken
Snij de bleekselder en de ui in grove stukken
Schil de aardappelen en snij deze in grove stukken
Smelt 100 g boter en stoof de stukken preiwit, bleekselder en ui zonder te kleuren
Bevochtig met de ontvette blanke fond
Voeg het kruidenboeket toe
Voeg de aardappelen toe
Laat gedurende 30 minuten zachtjes gaarkoken
Verwijder het kruidenboeket en zeef de soep door een roerzeef of mix met een staafmixer
Breng de soep op smaak met peper en zout
Giet door een puntzeef
Breng opnieuw aan de kook en schuim af
Voeg het garnituur toe
Garnituur

Snij het wit van 1 staaf prei in julienne (reepjes van 1 mm dik en 4 cm lang
Smelt wat boter en stoof hierin preiwitjulienne (zonder te kleuren)
Bevochtig met wat blanke fond en laat zachtjes gaarkoken (ongeveer 1 minuut)
Doe de preiwitjulienne samen met het kookvocht bij de soep
Dit is artikel hoort tot de rubriek Soepen.
Het kreeg de sleutelwoorden prei, pureesoep mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten